keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Kouluissa yhä pakkouskontoa

Lapin Kansassa julkaistiin 21.5.2013 puheenjohtajamme Keijo Karvisen kirjoitus.

Kouluissa yhä pakkouskontoa

 
Peruskoulujen opetuksen tulee olla tunnustuksetonta, mikä tarkoittaa, että oppilaita ei koulun toimesta laiteta harjoittamaan mitään uskontoa. Tämä oppilaan uskonnonvapautta puolustava laki on ollut voimassa Suomessa jo vuosikymmenen. Sitä ei noudateta. 
Rovaniemen peruskouluissa luetaan yhä ruokarukouksia ja lauletaan kristittyjen virsiä aamunavauksissa. Seurakunnat pyrkivät monin tavoin mukaan koulujen ”kasvatustehtävään.” Vuonna 2010 seurakuntien lapsi- ja nuorisotyöntekijät tekivät Suomessa noin 43 000 vierailua kouluihin. Tavoite on sitouttaa lapsia uskontoon upottamalla mahdollisimman paljon uskonnon harjoittamista koulujen arkeen. Hartaudet, rukoukset, virret ja kirkkovierailut ovat sitä lakia rikkovaa uskonnon harjoittamista, joka ei kuulu verovaroilla toteutettavaan perusopetukseen.  
Vasta vuodesta 2005 alkaen Suomessa on ollut mahdollista hakea opettajan työhön ilmoittamatta omaa uskonnollista vakaumustaan. Moniko avoimesti uskonnoton opettaja pääsi virkaan ennen tätä  muutosta? Montako uskonnotonta opettajaa löytyy Rovaniemen kouluista. Moniko heistä uskaltaa työyhteisössään tuoda esille oman uskonnottomuutensa ilman pelkoa syrjinnästä? Kuinka moni uskaltaa puuttua lakia rikkovaan ja oppilaiden uskonnonvapautta loukkaavaan tunnustukselliseen toimintaan? 
Niin kauan kuin koulut järjestävät laitonta tunnustuksellista toimintaa, tulisi rinnalla olla aina muuta ohjelmaa ei vain uskonnottomille lapsille, vaan myös niille kirkkoon kuuluville, jotka eivät halua osallistua uskonnon harjoittamiseen.  
Koulujen pakollista uskonnonopetusta kritisoi Pakkouskonto-sivusto (pakkouskonto.fi). Uskonnon opetukselle on vaihtoehtona elämänkatsomustiedon opetus (et-opetus.fi). Vapaa-ajattelijoiden tavoitteena on avata elämänkatsomustiedon opetus myös kirkkoon kuuluville koululaisille. 
Kirkon vuonna 2011 teettämän kyselyn mukaan vain 27 % suomalaisista uskoo
enää kristinuskon jumalaan. Milloin uskonnottomia on tarpeeksi, jotta
tunnustuksettomuus alkaa toteutua perusopetuksessa?
 
Keijo Karvinen
Rovaniemen Vapaa-Ajattelijoiden pj

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti